Boerderijwinkel

De boerderijwinkel is in de deel. Dit is het oude achterhuis van de boerderij. Vroeger stonden hier de koeien, en nu hebben we er een ontvangstruimte, boerderijwinkel, en douches voor onze gasten. In de boerderijwinkel zijn mooie streekproducten te vinden. De kaas, eieren en het vlees komen van de boerderij. Het fruit, de homemade jammetjes, en de vruchtensap komen uit de buurt.

Eieren

Onze eieren komen van onze kippen. Er is een verschil in grote, dit komt door de verschillende kippen die er lopen.

Vlees

Wij vinden het belangrijk de historie te kennen van de producten die we eten. Daarom laten we af en toe een koe of een kalf slachten. Hiervoor houden we jaarlijks 2 kalfjes aan. Deze staan samen in de stal. Ze krijgen extra lekker te eten zodat ze goed kunnen groeien.

Kalfsvlees

Wanneer een kalf 9 maanden oud is wordt hij geslacht. Meestal is dit een stierkalf omdat deze in verhouding meer vlees geeft. Kalfsvlees is erg mals, en lichter van kleur en minder vet dan gewoon rundvlees.

Voor als je meer wilt weten over kalfsvlees, het bereiden ervan, of lekkere recepten: hier meer informatie.

Kaas

Onze kaas wordt gemaakt de melk die onze koeien maken. De smaak van de kaas is afhankelijk van wat onze koeien te eten krijgen. Daarom krijgen de koeien een uitgebalanceerde maaltijd. Wanneer het mogelijk is gaan ze naar buiten om te grazen. Hierdoor zit er verschil in smaak tussen de kaas in de winter en in de zomer. Voor het bereiden van de kaas wordt de melk kort verwarmd boven de 40°C, maar de temperatuur blijft onder de 72 °C. Dit heet ‘thermiseren’ en is een warmtebehandeling die zorgt voor een constante smaak met de karakteristieke eigenschappen van de boerderij.

Naast losse kaas verkopen we ook mooie kaasmandjes gevuld met streekproducten zoals jammetjes, fruitsappen en noten.

Jonge kaas

Onze jonge kaas heeft 6 weken gelegen voordat we hem aansnijden. De smaak van de kaas is verschillend per seizoen. Dit komt door de verschillende soorten voer en gras dat de koeien eten.

 

Kruiden kazen

Fenegriek 

Fenegriek geeft een nootachtige smaak aan de kaas. Deze kaas kan heel goed op een kaasplankje bij de borrel. Maar natuurlijk ook gewoon op brood.

Italiaanse kruiden 

In de Italiaanse kruidenkaas zitten kruiden zoals knoflook, ui, peper, basilicum, tijm, rode paprika en tomaat.

Pittige Pippert

De Pittige Pippert is een heerlijke pittige kaas speciaal ontwikkeld met brandnetel, bieslook en chilipeper wat zorgt voor een pittige bite.

Bierkaas

Nu tijdelijk hebben we een bierkaas. Deze hebben we gemaakt met lokaal bier gebrouwen in restaurant het Dijkhuis in Ophemert. De kaas is natuurlijk gerijpt onder speciale omstandigheden. Tijdens het rijpen is hij gewassen in bier hierdoor krijgt de kaas een heerlijke smaak.

Oude kaas

Deze kaas heeft meer dan een jaar gelegen om de heerlijke oude smaak te ontwikkelen. De oude kaas wordt gemaakt in grote ronde kazen van 12 kg.