De Koeien

Het belangrijkste op onze boerderij zijn onze 200 melkkoeien. Ze maken voor ons de lekkerste melk. Ze zijn van het ras Holstein, dit is een typisch hollands melkras.

Het grootste gedeelte van hun voer bestaat uit gras: vers gras, gemaaid gras, kuilgras en hooi. Naast gras krijgen de koeien mais en voederbieten. Doordat dat deze producten allemaal van ons eigen land komen krijgt de kaas echt de smaak van ons bedrijf.

Weidegang

Onze koeien lopen graag in de wei. Dit kan omdat we genoeg land dichtbij de boerderij hebben. Als het niet te nat buiten is gaan de koeien in de lente naar buiten. Om vervolgens minimaal 120 dagen per jaar buiten te lopen.

Robot

In de stal worden de koeien gemolken met een robot. De koeien hebben vrije keuze wanneer ze gemolken willen worden.

De potstal

Twee maanden voordat een koe een kalfje krijgt gaat ze naar een andere stal. Hier kan ze de hele dag in het stro liggen of naar buiten gaan als het goed weer is. Elke dag wordt er schoon stro bij gestrooid. Dit noemen wij een potstal. Voor de koeien die bijna een kalfje krijgen is er een aparte ruimte zodat het lekker rustig is en wij een oogje in het zeil kunnen houden. De stromest uit de potstal is heel goed voor het land waar de mais op geteeld wordt.